Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over zonnepanelen? Hieronder vindt u korte veelgestelde vragen met antwoord. Heeft u vragen die niet hierbij staan, neem dan gerust contact met ons op.

Groenbeheer Nederland

Al uw vragen over zonnepanelen

Een zonnepaneel is een paneel dat (zon)licht omzet in elektriciteit. Zonnepanelen zorgen ervoor dat u uw eigen stroom op een duurzame manier kunt opwekken. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. PV staat voor het Engelse Photo-Voltaic. Het zijn de foto-voltaïsche cellen die de zonne-energie opvangen. De PV-zonnepanelen benutten zon- of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen (elektromagnetische straling) in de zonnecellen spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Gebaseerd op de gemiddelde prijsstijgingen van de afgelopen jaren is de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. Er zijn een aantal factoren die dit bepalen:

 • De prijsdaling van de zonnepanelen
 • Het soort panelen dat gebruikt wordt
 • De dakrichting (Een dak richting op het zuiden brengt het meeste op)
 • De hellingsgraad van het dak (Schuin dak, plat dak, gevel)
 • Het type omvormer dat gebruikt wordt
 • De hoeveelheid schaduwval op een dak

Een zonnepaneel gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Om zonnepanelen te plaatsen heeft u in bijna alle gevallen geen vergunning nodig. Er zijn wel situaties te benoemen waarin u wel een vergunning nodig hebt:

 • Als het gebouw waarop u de zonnepanelen gaat plaatsen een monument is, of door de overheids is aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht.
 • Als u panelen op een schuin dak wilt laten uitsteken of u de panelen dichterbij de dakrand wilt plaatsen dan toegestaan is.
 • Als de omvormer in de panelen is geïntegreerd.
 • Als het bestemmingsplan van uw woning het officieel niet toelaat om zonnepanelen te plaatsen.
 • Als u zonnepanelen in uw achtertuin wilt plaatsen en de constructie waarop u de zonnepanelen plaatst hoger is dan 5 meter.
 • Als de zonnepanelen een andere hellingshoek hebben als het dakvlak en indirect op het dakvlak worden geplaatst.

Er zijn geen vereiste hiervoor. Door de regen wordt het vuil dat op uw zonnepaneel ligt vanzelf weggespoeld. Zonnepanelen zijn dus vrijwel onderhoudsvrij!

Jazeker! Als u contact met een adviseur wilt, kunt u ons direct bellen of u kunt een gratis telefonisch adviesgesprek aanvragen via onze website.

Groenbeheer Nederland levert voor zowel particulier als zakelijk.

Ja dat kan zeker.
Om zonnepanelen te installeren op een plat dak, is echter wel iets meer oppervlakte nodig dan bij een schuin dak.
Omdat zonnepanelen in een schuine hoek meer opleveren, plaatsen wij een speciale constructie op uw dak die de panelen onder de perfecte hellingshoek ten opzichte van de zon plaatsen.
Om te voorkomen dat de panelen in elkaars schaduw liggen plaatsen we ze iets uit elkaar, waardoor er dus meer ruimte nodig is dan bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak.

Tijdens ons adviesgesprek wordt er naar uw gemiddeld energieverbruik gekeken. U zult dus nooit meer panelen aanschaffen dan u aan energie verbruikt. Het aantal panelen hangt dus samen met uw verbruik en ruimte op uw dak.

Interesse in zonnepanelen?

Particulier

Zonnepanelen op of om uw woonhuis

Lees meer

Zakelijk

Zonnepanelen voor uw bedrijf

Lees meer